Mihaela Craciun, TVR: Interviu cu Christopher, fiul Arhitectului Haralamb Georgescu [2010]

5 months ago
938

Mihaela Craciun, TVR: Interviu cu Christopher, fiul Arhitectului Haralamb Georgescu [2010]

Haralamb H. Georgescu (1908–1977), cunoscut și sub numele de Harlan Georgesco, a fost un arhitect modernist româno-american din secolul XX. A avut o carieră de 44 de ani, cuprinzând atât în România, cât și în Statele Unite, înainte de a muri în California în 1977.

Biografie

Georgescu s-a născut la Pitești, Argeș (România) în 1908. A urmat cursurile Liceului Catolic din Pitești, Liceul din Iași și Liceul din Alba Julia, înainte de a absolvi Institutul Politehnic din București, Școala de Arhitectură în 1933. A practicat arhitectura în București din 1933 până în 1947, timp în care a proiectat blocuri de apartamente, hoteluri, teatre, biserici, clădiri de birouri, fabrici și reședințe; unele în colaborare cu arhitectul Horia Creangă, nepotul celebrului scriitor român Ion Creangă. Etapele importante includ:
* 1939 - Numit arhitect consultant al Municipiului Bucuresti.
* 1940 – Numit profesor de arhitectură, Școala de Arhitectură la Institutul Politehnic din București.
* 1941 – A fost numit arhitect consultant al Companiei de Telefon din București.
* 1945 – Se acordă mandat ca profesor de arhitectură.
Printre cele mai importante clădiri din București proiectate de Georgescu se numără:

*The Aro Motion Picture Theatre (800 de locuri)
*Teatrul National (2.400 de locuri)
*Restaurant Pescarus la Lacul Herastrau
*Mon Jardin și clubul de noapte Melody Bar
*Hotelul Aro din Braşov
*Oțelul Malaxa pentru 10.000 de angajați
*Clădirile Companiei Române de Asigurări de Viață la 91, Bulevardul Victoriei din București
*Piata Obor Alte lucrări în afara Bucureștiului au inclus:
*Pavilionul României la Târgul de mostre de la Leipzig
*Fabrica de vagoane de cale ferată Concordia Plant din Ploeshti Ca arhitect al Regelui Mihai:
*Clubul de iaht din Eforie pe mare
*Reședința de vară *Boathouse la Snagov langa Bucuresti Șapte premii majore includ:
*Premiul I la concursul Primaria Municipiului Bucuresti in 1936
*Premiul I pentru Clubul Angajatilor Primariei Bucuresti in 1942
*Premiul I pentru Banca de Economii și Depozite a Bucureștiului Publicațiile au inclus:
*Redactor al Revistei de Arhitectură SIMETRIA (Symmetry), București.
*a publicat diverse proiecte in ARHITECTURA, Bucuresti.
*publicat în ARTS & ARCHITECTURE, ianuarie 1959 (Pasinetti Residence)

În 1945, România a căzut sub dominația sovietică și a devenit comunistă. Georgescu a fugit din România la 16 septembrie 1947, ajungând în Statele Unite cinci săptămâni mai târziu, pe 21 octombrie. Patru luni mai târziu, în februarie 1948, a fost numit profesor de arhitectură (asociat în vizită) la Școala de Arhitectură, Universitatea din Nebraska, Lincoln, unde a predat design elementar, design avansat și artă civică.
A demisionat în 1951 pentru a-și muta familia tânără la Los Angeles, California, unde a fost angajat de designerul de interior Paul Laszlo (1951-1953), McAllister & Wagner Architects (1953-1954) și Kenneth Lind, arhitect (1954-1957). În 1957, Georgescu și-a deschis propriul cabinet în parteneriat cu James Larson, înainte de a merge pe cont propriu în 1959, cu birouri în clădirea Gateway West, Suite 946, în Century City.

Proiectele lui Georgescu în Statele Unite au inclus:
- Biserica Ortodoxă Sf. Maria, [3256 Warren Road, Cleveland Ohio]
- St. George Orthodox Cathedral, [9 Mile Road, Southfield Michigan]
- Clădire de apartamente la [691 Levering Avenue, Westwood California] http://www.leveringheights. com/4/Apartamente-In-Los-Angeles/
- Clădire de apartamente pe Dorothy Avenue în West Los Angeles
- Pasinetti Residence, [1421 Summitridge Drive, Beverly Hills] . Proiectată în 1957, această reședință trece în prezent prin reparații și remodelări de către dcon, design plus construcție. Publicată în numărul din 1959 al revistei Arts & Architecture, casa a supraviețuit timp de 50 de ani fără nicio remodelare majoră de când a fost construită.
- Georgesco Residence, [420 S. Westgate Avenue, Brentwood California] - Reședință pe Crescent Avenue, Beverly Hills
- Căminul pentru bătrâni din California din Reseda, California
- Mai multe reședințe, restaurante și alte proiecte în și în jurul orașului Palm Springs, California Multe biografii despre Georgescu citează Reședința Pasinetti drept cel mai bun exemplu al său de muncă rezidențială în SUA. Construită pentru clientul său, scriitorul și academicianul italian P. M. Pasinetti, cunoscut și sub numele de Pier Maria Pasinetti, în 1958, această casă modernistă a fost prezentată în numărul din ianuarie 1959. al Revistei „Artă și Arhitectură”. Pasinetti a folosit casa ca reședință cu jumătate de normă din 1958 până când a murit în 2006.

Între 1959 și 1963, Georgescu a fost asociat cu designerul Howard Lapham din Palm Springs și a proiectat mai multe reședințe mari, clădiri de apartamente, restaurante și un club de țară în comunitățile de stațiuni din deșert din Palm Springs și din jurul său.

În anii 1960, Georgescu a dezvoltat mai multe propuneri vizionare pentru orașul Los Angeles, cu un sistem articulat de turnuri înalte de 640 de metri care conțin străzi verticale și loturi de case suspendate. Propunerile sale au fost publicate pe scară largă și foarte lăudate de criticii de arhitectură, dar nu au fost niciodată realizate.

Haralamb H. Georgescu a continuat să lucreze ca arhitect în Los Angeles până la sfârșitul vieții sale în 1977.

A avut o contribuție semnificativă la peisajul arhitectural din România înainte de a emigra în Statele Unite, iar acolo și-a adus aportul la proiecte variate, inclusiv locuințe rezidențiale, biserici, clădiri de apartamente și alte construcții. Lucrările sale reflectă influențe moderniste și au fost recunoscute atât în România, cât și în Statele Unite.

Biografia lui Haralamb H. Georgescu dezvăluie o carieră remarcabilă și diversificată în domeniul arhitecturii, cu proiecte care au lăsat o amprentă semnificativă în ambele țări în care a activat. De asemenea, evoluția sa profesională de la București la Los Angeles oferă o perspectivă asupra impactului schimbărilor politice și sociale asupra vieții și carierei sale.

Biserica Ortodoxa Sfanta Treime
@bisericaortodoxasfantatrei8678 [You Tube Channel]
https://www.youtube.com/@bisericaortodoxasfantatrei8678/videos

Loading comments...